Nieuwe regeling belastingvrij schenken

Schenkingsvrijstelling eigen woning: belastingvrij 100.000 euro schenken

Al een paar jaar wil het kabinet stimuleren dat een schenking ook wordt besteed aan de aflossing van de hypotheek of de aankoop van een eigen woning. De schenkingsvrijstelling kan in die gevallen oplopen tot ruim 53.000 euro als een ouder een kind geld schenkt. Maar daar is nu een schepje bovenop gedaan. Vanaf 1 januari 2017 wordt de schenkingsvrijstelling verruimd naar 100.000 euro. Die verruiming betreft niet alleen uw eigen kind dat jonger is dan 40 jaar, u mag 100.000 euro belastingvrij schenken. Deze verruiming zal u goed van pas komen als u een kind, kleinkind of een ander naast familielid met een schenking wilt helpen.

De vrijstellingen bij een schenking vanaf 1 januari 2017, belastingvrij schenken

Daarmee zijn de volgende vijf vrijgestelde en dus belastingvrije schenkingen mogelijk:

  • 100.000 euro als het geld voor de eigen woning, aan uw eigen kind of een ander die tussen de 18 en 40 jaar oud is.
  • 25.526 euro van een ouder aan een kind zonder dat bepaald is hoe het geld wordt besteed. Voorwaarde is de leeftijd (jonger dan veertig jaar).
  • 53.176 euro voor dure studie of opleiding.
  • 5.320 euro aan een kind, zonder voorwaarden.
  • 2.129 euro aan iedereen, zonder beperking in de besteding van het geld (geen apart doel).

Verruiming schenkingsvrijstellingen geldt ook voor de restschuld

Dat de extra vrijstelling bij een schenking tot een ton voor iedereen (ook uw kind) geldt tot veertig jaar is wel bijzonder, maar dan moet het geld door de ontvanger van de schenking wel in een eigen woning worden gestoken. U kunt dan denken aan extra aflossing aan de bank, het afsluiten van een lagere hypotheek bij de aankoop van een woning, het verbeteren van een woning of klushuis, of het betalen van de restschuld op een woning. Nog een voorwaarde is dat er een beroep moet worden gedaan op de extra vrijstelling, deze vrijstelling niet al in 2014 een keer is benut, de schenking aantoonbaar is en dat aantoonbaar is dat uw kind of kleinkind het geld ook echt voor het eigen huis hebben gebruikt en niet om ervan op vakantie te gaan. Het is een voorwaardelijke schenking waarbij de vrijstelling niet telt als achteraf blijkt dat het geld niet aan een eigen woning is besteed.

Voor meer informatie:

Monique Rombouts, Van Gogh Notarissen & Adviseurs

Scroll naar top