Kantoorwerkzaamheden Anno 2017

De laatste tijd zijn er allerlei nieuwe termen bijgekomen m.b.t. de kantoorwerkplek. Ik wil er kort twee met jullie bespreken:

‘Het nieuwe werken’ en ‘Zitten is het nieuwe roken’.

‘Het nieuwe werken’

Wat is nou ‘het nieuwe werken’? De meesten van jullie weten dit waarschijnlijk al wel, maar toch nog een zeer beknopte uitleg. Door de nieuwe (communicatietechnologieën) kan men tegenwoordig plaats- en tijd ongebonden werken. Er wordt thuis gewerkt, (flex-)werkplekken op kantoor worden gedeeld en vergaderingen worden online vanuit verschillende plekken gehouden. Maar moet nu iedereen ineens aan het nieuwe werken? Ik denk van niet. Denk goed na over hoe je je (communicatie-)processen inricht en bedenk of flexwerken interessant is voor je organisatie; intern en extern. Als iedereen op andere tijden gaat werken kan men elkaar ook steeds moeilijker bereiken / spreken. Laat je boerenverstand zijn werk doen.

Dan ‘Zitten is het nieuwe roken’. Is zitten nou echt zo slecht voor je? Het antwoord is JA! Hierover zijn de laatste tijd erg veel onderzoeken gepleegd en de uitkomst was unaniem. Te veel zitten is erg slecht voor je; niet alleen voor je gestel maar ook voor je ingewanden. Google op dit onderwerp en je krijgt ongeveer 7.150.000 hits, 579.000 video’s. Kijk voor een interessant filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=wUEl8KrMz14

Dit is allemaal niet om je bang te maken maar om te laten inzien dat als je collega je vraagt om een kop koffie te halen, je dit als een cadeautje moet zien! Je mag even bewegen!! Oei, dat klinkt wel raar! ‘Je mag even bewegen’… Maar als je het zo op een positieve manier benadert werkt het wel in je voordeel! En neem eens wat vaker de trap, parkeer je auto niet naast de voordeur maar aan het einde van de parkeerplaats, eet je lunch buiten tijdens een wandelingetje! En wellicht ontmoet je dan ook (naast de bijeenkomsten) een mede-BKZ-lid!

 

Werkse!! Bart Manders

Scroll naar top